Vier domeinen van zelfleiderschap

Gepubliceerd op 16 februari 2024 om 15:35

Jezelf doorgronden begint bij een focus te leggen op vier cruciale levensdomeinen. Ze zijn evenwaardig, ze zijn allevier van belang, maar een geslaagde invulling ervan verschilt van persoon tot persoon.

 

 

Fysiek- sportief

Hoe klef de klassieker “mens sana in corpore sano” ondertussen ook klinkt, hij staat wel nog steeds als een huis. Je geest woont in je lichaam, en dat lichaam heb je goed te onderhouden. Het is nu eenmaal het medium waarlangs je geest al z’n invloed kan uitoefenen. Je kan niet zomaar voorbij aan het belang van een goede basis aan fysieke beweging, het onderhouden van een gezonde uithouding en spierkracht. Het wapent je afweersysteem tegen ziektes en houdt je ook mentaal sterker in moeilijke periodes. 

Anderzijds is het ook belangrijk om je lichaam goed te lezen: wanneer zegt het stop? Wanneer vraagt het rust en slaap? Wanneer kondigt het periodes van ziekte aan? Hoe voel je je de dagen die daaraan vooraf gaan?


Psychologisch

De mens heeft een natuurlijke drang om bij te leren en zichzelf te ontwikkelen. We kijken massaal naar TV-journaals, kijken naar kwissen waar we vaak maar een derde van de vragen kunnen beantwoorden, lezen de krant om op de hoogte te blijven van het wereldnieuws of volgen vedetten op TikTok. Naast de professionele competenties heb je ongetwijfeld ook andere levensdomeinen waarin je je graag verdiept. Die mogelijke verdiepingsdomeinen zijn oneindig in aantal: artistiek-cultureel, wetenschappelijk, economisch, taalkundig, filosofisch, praktisch-manueel, sociologisch, politiek... In de stappen die je wil zetten in je zelfleiderschap, is die psychologische verdieping belangrijk. Diep thema’s die je reeds interesseren verder uit, en verleg je horizon. Het houdt je fris, alert en het werkt motiverend om te merken dat je op elk moment van je leven heel wat kan betekenen door bij te leren. Let wel: echte verdieping vraagt tijd en gaat voorbij aan oppervlakkigheid. Liever de traagheid van een boek en de reflecties die daarbij komen kijken, dan de oppervlakkigheid van het scrollen in je favoriete Facebook-groep. De "quick wins" waarmee we vaak om de oren worden geslagen lijken vaak te mooi om waar te zijn. Dat zijn ze ook. 


Emotioneel

Zelfleiderschap houdt ook in dat je op een gezonde manier aan emotiemanagement doet. Zorg in de eerste plaats voor een voldoende veilige haven waar je voelt dat je emoties er mogen zijn. Dat begint bij jezelf: sta je jezelf toe om te lachen wanneer je vrolijk en enthousiast bent? Heb je een plek om te huilen bij verdriet? Zo niet, wat houdt je daar dan in tegen? 

Op de tweede plaats is het een kunst om te kùnnen voelen. Kinderen krijgen wel eens aangeleerd om hun emoties uit te drukken met een smiley. Zo eenvoudig is het echter allemaal niet: je kan gelukkig in het leven staan zijn én heel verdrietig zijn omdat je een dierbare verloren bent. Die twee emoties kunnen ook op één en hetzelfde moment samen in je lijf zitten. Je emotionele wereld is een complex kluwen. De essentie bestaat erin om die complexiteit niet ambetant te vinden of te willen verdrukken, maar ze het volle bestaansrecht te geven. 



Spiritueel

De kans is groot dat je bij het woord spiritueel een boeddhabeeld voor ogen kreeg en op een milliseconde de link legde met de yogamat. Dat kan, het zijn nu eenmaal zaken die gelinkt zijn aan spirituele uitingsvormen. In wezen gaat spiritualiteit over de vraag of jij bezig bent met je essentie, met jouw reden van bestaan, met jouw antwoord op de vraag “Wat wil ik op deze wereld betekenen, voor mezelf en voor anderen?”. 

Sommigen vinden het antwoord op die vraag in religie, anderen in meer ideologisch getinte stromingen, in filosofie… In wezen komt het steeds neer op de vraag of je in je leven aan het doen bent waarvan jij vindt dat je er van betekenis kan zijn, en dat je voldoende de tijd neemt om met die vraag bezig te zijn. 

 

Met dank aan Philippe Bailleur voor de inspiratie. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.